Na zdrowie

Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze spożywanych pokarmów. Witamina ta jest uzyskiwana przez skórę wystawioną na światło Słońca. Także poniektóre produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można też witaminę D suplementować.

Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, między innymi zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest też generowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
https://texta.waw.pl/2021/11/10/co-jesc-zeby-byc-w-dobrej-formie/

Mnóstwo ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, żeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do boomu branży środków wielowitaminowych. Środki wielowitaminowe są dostępne w wielu rozmaitych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niekwestionowanie oczywistą korzyścią wypływającą z przyjmowania tego typu środków jest wygoda. O ileż łatwiej jest połknąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie niezbędne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych preparatów.

Dlatego że gotowanie ujmuje sporo składników odżywczych oraz witamin z jedzenia, nieuchronnie rozpoczynasz odżywiać swój organizm tym, czego potrzebuje, kiedy przestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.

Spożywanie surowej żywności dynamizuje metabolizm. Trawienie surowych pokarmów zabiera nieco więcej energii, ale z powodu korzyści warto zdecydować się na przynajmniej częściowo surową dietę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *